Godt å vite

Visum

Passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Thailand. Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Thailand i inntil 30 dager uten å søke om visum. Ved ankomst til Thailand får norske borgere et innreisestempel i passet som er gyldig i 30 dager.

Opphold utover 30 dager krever visum som du skal søke før avreisen.

De anbefaler at du som ekstra sikkerhet tar med deg en fotokopi av passet på reisen. Ved innreise til Thailand får du et sett inn- og utreisepapirer samt en tollerklæring. Det er viktig å passe på utreisepapirene, som du skal avlevere når du forlater landet.

 

Vaksinasjoner 

Det er ikke krav om vaksinasjon ved innreise til Thailand. Det kan likevel være vaksinasjoner eller annen sykdomsforebyggende behandling som anbefales ved reiser i Thailand. Forhør deg hos fastlegen din.

 

Reiseforsikring

Siden den offentlige sykeforsikringen ikke dekker omkostninger til hjemreise samt legebehandling i Thailand, er det en forutsetning for deltakelse at du har tegnet en reiseforsikring som dekker så vel omkostninger ved behandling av sykdom som hjemtransport. Videre anbefales det at  forsikringen inneholder en bagasjedekning i tilfelle bagasjen skulle komme bort eller bli skadet.

 

Klima

Feriesesongen i Thailand er året rundt. Likevel er det verdt å merke seg at det finnes 3 årstider; den kjølige, den varme og den fuktige. Den svale årstiden regnes som høysesong og strekker seg fra november til mars. Dette regnes av mange som den mest behaglige tiden å besøke Thailand, men er også den perioden med flest turister. 

Den varme årstiden begynner i Mars og varer til Mai. Dette er den varmeste perioden i året med temperaturer opp til 40 grader.

Den fuktige årstiden strekker seg fra Mai til Oktober. Dette kalles også regntiden og er perioden med mest nedbør. Merk at dette ikke betyr at det regner hver dag. Regnskurene er som regel kraftige men korte. Selv om det er mer regn en ellers i året er det fortsatt en fin tid å besøke Thailand, med kaldere temperaturer og færre turister. 

 

Religion og befolkning

Buddhister utgjør ca 95% av befolkningen. Øvrige religioner er muslimer 4%, Kristne 0,5%, Hinduer 0,1% og øvrige 0,5%. 

Befolkningen består av ca 80% innfødte thailendere, 10% etniske kinesere, 4% Malaysiere og 6% øvrig. Av befolkningen på rundt 65 millioner jobber mesteparten som bønder i og rundt mindre byer på landet.  

 

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Thailand varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:
Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

 

Transport i Thailand

Buss - Busser i Thailand har ikke helt den samme standard som man kjenner fra Europa selv om det fines mer luksuriøse alternativer med aircondition . Det skal likevel nevnes at flere busser er beregnet på asiater, og derfor kan setene være mindre og benplassen begrenset.

Tog - Som med buss bør du ikke forvente noen større luksus dersom du ønsker å reise med tog i Thailand. 

Fly - Det finnes flere rimelige alternativer dersom man ønsker å fly lokalt i Thailand som f. eks Bangkok Airways.

Bil - Bil kan leies billig på den internasjonale flyplassen. Det anbefales at man booker dette på forhånd. Vær obs på at det er venstre kjøring og at trafikken er mye mer hektisk enn det man er vant med fra Skandinavia.

 

Økonomi

Man kan få et godt måltid for ca. 50–60 kr, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 120–150 kr per dag. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og driks, men ta med litt ekstra hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem. 

 

Driks

Det er vanlig og legge igjen driks. Det er vanlig med en 7% service avgift og i tilegg er det vanlig å legge igjen ca 10% driks dersom man er fornøyd med servicen. 

 

Pruting

Pruting er svært vanlig og ofte forventet på lokale markeder. Merk at man normalt ikke pruter i restauranter eller supermarkeder. Når man pruter er det viktig å være vennlig, høflig og smile så mye som mulig. Man skal kun prute dersom man virkelig ønsker å kjøpe produktet. 

 

Valuta og bankkort

Den thailandske valutaen heter baht (1 baht = 100 satang) og finnes i 10-, 20-, 50-, 100-, 500- og 1000-baht-sedler. Mynter finnes i 25 og 50 satang samt i 1, 5 og 10 baht.

Du kan kjøpe thailandske baht i Norge. Alternativt kan du veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde av 20–50-baht-sedler til å betale drosje, lokale innkjøp og driks med. Thailandske baht kan veksles tilbake til norske kroner – men til en dårligere kurs enn når man kjøper! 

Det er god tilgang til minibanker i de fleste byer hvor man kan ta ut lokal valuta. 

De fleste supermarkeder tar bankort. Lokale markeder og restauranter tar normalt ikke bankort og det er derfor anbefalt og ha lokal valuta med seg til en hver tid. 

 

Elektrisitet

Thailand bruker 220 volt. Normalt er støpslene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med flere valgmuligheter.

 

Telefon og Internett

Den internasjonale telefonkoden for Thailand er +66. Det er dyrt å ringe hjem fra Thailand. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Thailand.

Internettkafeer finnes etter hvert overalt i Thailand, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Thailand har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme. 

 

Hygiene

I Thailand er hygienen bedre enn mange andre steder i Asia, men ennå ikke på nivå med Vest-Europa.
Hoteller og større restauranter har moderne/ vestlige toalettforhold. Ute på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (kan fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
 

 

Røyking

Under all flyging og buss- og togtransport er det røykeforbud. I togene er det likevel ofte merkede områder der det er tillatt å røyke. 

 

Takt og tone

Thailenderne er generelt svært åpne og tar mot turister med et smil og et "hello sir/ madam". Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.
Selv om thailenderne generelt er vant med mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene deres og skikk og bruk med ærbødighet og korrekt påkledning.

Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel, og husk å holde føttene ned og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer, ettersom føttene blir betraktet som urene. Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter og klatrer ikke på dem. Det er ikke tillatt å fotografere alle steder, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer.

Thailenderne betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe til med å ordne opp.

Offentlige kyss og kjærtegn er upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en thailender på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig.

Man ser tiggere i noen områder, og man kan naturligvis gi en skilling til gamle og invalidiserte, men ikke til barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdehefter.

 

Mat

Den thailandske maten er verdenskjent og er fro mange en av de viktigste grunnene til å besøke landet. Maten karaktiserer av mye og ofte sterke krydder og urter som koriander, lime, sitrongress, thailandsk basilikum, chilli og mynte. Av andre krydder som ofte brukes er ingefær, tamarind, gurkemeie, hvitløk, soyabønner, hvit og svart pepper. Thailand er også kjent for sine karikaristikse curry.

Noen vanlige retter:

 • Tom Yam Goong (en syrlig og sterk rekesuppe. Liker du ikke reker finnes den også med kylling (Tom Yam Gai
 • Pad Thai (stekte nudler med reker, svin eller kylling)
 • Tom Kha Gai (mild suppe med kokosmelk og kylling)
 • Gai Med Ma Moung (kylling med cashenøtter)
 • Khao Phad (stekt ris)
 • Curry retter med biff, kylling, svin eller sjømat (Det er verdt å merke seg at Rød curry er den sterkeste, etterfulgt av grønn og gul)
 • Mango og Papaya salat (NB, er ofte sterk!)
 • Vårruller
 • Mango Sticky Rice (fersk mango severt med en sig risk kokt i kokosmelk. En meget god dessert!)
 • Pannekake med banan
 • Fersk frukt 

 

Bra Lenker:

Thai Meteorological Department

Beaches & Islands in Rayong

Rayong Rent Service

JIM International Tailor

Jacobs Service